Vem ansvarar för underhållet?

Vad får jag göra i min lägenhet och vem ansvarar för eventuell åtgärd?

Ansvaret regleras i föreningens stadgar och i bostadsrättslagen (1991:614). Ansvaret för underhåll och eventuellt ingrepp eller åtgärd fördelas enligt stadgarna och lagen mellan föreningen (Brf nedan) och lägenhetsinnehavaren (innehavaren nedan). Om Du känner dig osäker, fråga någon i styrelsen innan du gör ett ingrepp eller beställer hantverkshjälp.

Kakelugn/öppen spis: Ställen ska alltid vara stängda när du inte eldar. Ventilationssystemet fungerar inte annars som det ska i huset. Föreningen har rökgasfläktar på taket men för att de ska fungera bäst MÅSTE alla fösterventiler vara öppna i lägenheterna HELA TIDEN. Om någon i din trappuppgång eldar och du har dina ventiler stängda kan det (om det vill sig illa) bli så att rökgasen vänder i skorstenen och går tillbaka ner och kryper in i lägenheter. Detta blir extra tydligt när det är kallt ute (då man helst vill elda) och kall luft trycks ner i skorstenen. Detta gäller även om du inte har kakelugn eller öppen spis. Det är därför av högsta vikt att alla ventiler är öppna hela tiden.

Lägenhetsdörr: 2022 byttes fastighetens lägenhetsdörrar till brand- och säkerhetsklassade dörrar klass 3 eller 4. I samband med det försvann även brevinkasten i lägenhetsdörrar och dörrar utan tillstånd. Varje lägenhetsinnehavare har fått fem uppsättningar dörrnycklar (två olika) och ett kort för att kunna kopiera upp fler nycklar. Till brevboxarna finns det tre nycklar.

För fler frågor – kontakta entreprenören Säker Bostad.

Fönsterventiler: Alla lägenheter har fönsterventiler monterade i den övre fönsterbågen, oftast en ventil/rum. Dessa ventiler ska stå ÖPPNA året om, oberoende av väder och om man är hemma. Fastigheten behöver få in luft (via ventilerna) och ut luft (via andra kanaler) för att skapa ett så bra inomhusklimat som möjligt. Att ventilerna är öppna är också viktigt för att undvika få in rökgas i lägenheten om någon av dina grannar eldar. Läs mer under kakelugn/öppen spis.

Fönster: Innehavaren ansvarar för renovering av inre glas och bågar och invändig målning. Utvändig målning ansvarar Brf för. Du kan själv bidra till ett bättre och varmare inomhusklimat i din lägenhet genom att se till att byta dina tätningslister om de är för gamla. Behöver du hjälp med detta har styrelsen ett avtal med FIXIT där du kan få hjälp med detta till ett förmånligt pris. Ju fler fönster du låter täta – desto bättre pris. Kontakta Fixit direkt för offert på fixit@storholmen.se eller ring 072-157 57 47.

Justering av fönster/dörrar: Justering och tätning av fönster svarar lägenhetsinnehavaren för. Underhåll av säkerhetsdörrarna bör ske en gång/år. Se separat information under flik ”underhåll säkerhetsdörr”.

Underhåll säkerhetsdörr: För att din dörr ska fungera så bra som möjligt, och den femåriga garantin ska gälla, måste den underhållas. Läs därför noga igenom instruktionerna.

Invändiga väggkonstruktioner: Bärande väggar får aldrig ändras.

Golv: Innehavaren ansvarar golv. Dessa kan normalt bytas ut mot andra eller ändras utan att Brf involveras.

Invändig målning: Innehavaren ansvarar invändning målning. Väggfärg eller ytskikt kan ändras utan att Brf involveras.

Tapeter: Innehavaren ansvarar för tapeter. Dessa kan ändras utan att föreningen involveras.

Vitvaror: Innehavaren ansvarar för vitvaror. Dessa kan bytas ut utan att föreningen involveras.

Köksfläkt: Får ändras eller bytas ut mot annan motsvarande fläkt och annars endast efter godkännande av Brf eftersom kravet är att ursprunglig ventilation måste finnas kvar.

Ventiler i badrum/klädkammare: Får inte ändras eller tas bort då dessa är injusterade för att ge rätt ventilation i lägenheten. Funktionen kontrolleras och justeras vid behov av föreningen.

Köksskåp/Garderober: Ansvarar innehavaren för och kan ändras utan föreningens inblandning.

Kakel badrum: Innehavaren ansvarar för kakel i badrum inklusive underliggande tätskikt. Kakel får bytas och då med nytt tätskikt och skall då utföras fackmannamässigt. Tänk på att om hål görs i kakel för uppmontering av exempelvis krokar eller hylla, så måste hålen samtidigt tätas vid inskruvning så att tätskiktet behålls intakt.

Dusch/badkar/handfat i badrum: Innehavaren ansvarar för dusch/badkar/handfat i badrum och dessa kan ändras utan att föreningen involveras.

Toalettstol: Innehavaren ansvarar för toalettstol. Den kan bytas ut eller ändras utan att föreningen involveras.

Radiatorer: Får inte ändras. Luftning skall ske regelbundet av lägenhetsinnehavaren. Eventuella termostater skall stå på max. Justering av värmen sker centralt i systemet. Elementen får målas om av innehavaren.

Eluttag: Är i våra lägenheter klassade som ”svagströmsanläggning” då vi har jordfelsbrytare. Innehavaren ansvarar för lägenhetens eluttag. Tänk dock alltid på att bryta strömmen vid eventuellt ingrepp i något eluttag.

TV-uttag/fiber: Sedan 2021 är hela fastigheten utrustad med fiber via OBE NETWORK och kostnaden ingår i din avgift. För att komma åt fibern måste du skaffa dig en router och koppla upp dig. Om du är osäker på hur, kontakta OBE Network. Föreningen har som skyldighet att även erbjuda alla medlemmar analoga TV kanaler (SVT 1 och 4, TV4, Barnkanalen och Kunskapskanalen). Dessa hittar du via antennuttaget. Även om du väljer att se på TV via fiber är det ABSOLUT FÖRBJUDET att ta bort antennuttag samt ”förstärkare” då du därmed bryter signalen för dina grannar. Se mer information under flik Fiber och TV.

Utvändiga vattenrör: Utanpåliggande rör i badrum eller toalett och kök ansvarar innehavaren för.

Golvbrunnar: Innehavaren ansvarar för lägenhetens golvbrunnar inklusive rensning av brunn.

Vattenlås: Innehavaren ansvarar för vattenlås inklusive rensning vid behov. Vattenlås skall finnas till alla kranar i lägenheten.

Kranar: Innehavaren ansvarar för kranar inklusive byten av packning vid behov. Kranarna får bytas utan att Brf involveras.