Trivselregler

Ordnings- och trivselregler

Som boende i föreningen uppskattar vi om man följer våra ordnings- och trivselregler. Vi kommer då alla bli bättre grannar och skapa en trevligare gemenskap.

Allmän aktsamhet

Tänk på att vara rädd om och väl vårda föreningens egendom. Kostnaden för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt.

Om akut skada inträffar i huset, kontakta fastighetsskötaren Storholmen.

Säkerhet

Vid brand eller annan fara är trapphuset enda utrymningsväg, varför det är mycket väsentligt att det hålls fritt från hindrande föremål såsom barnvagnar och cyklar m.m. Inga brandfarliga föremål får heller förvaras i trapphuset. 

Kontrollera att ytterporten går i lås efter in- och utpassering.

Släpp inte in någon okänd person i fastigheten. För närmare information, se föreningens säkerhetsregler.

Kamera

Kamerabevakning som sker innanför entrén eller i trapphuset till lägenheterna ses generellt som särskilt integritetskänslig eftersom de boende blir övervakade när de kommer till och från sina bostäder. Det möjliggör en kartläggning av de boendes vanor, besök och umgängeskrets. Det är alltså INTE tillåtet att sätta upp kameror i portuppgången eller utanför lägenheten

Om gemensamma kostnader

Var sparsam med varmvattenförbrukningen samt el i gemensamma utrymmen. Kostnaderna för varmvatten, kallvatten och el i gemensamma utrymmen bekostas av alla medlemmar gemensamt och påverkar avgiften.

Tvättstugan

Tvättstugan är belägen i källaren nedgång Östermalmsgatan 31. Bokning sker på tavla i anslutning till tvättstugan. Säkerställ att ni får nyckel till bokningsmarkering från säljaren av lägenheten.

Torktumlaren skall göras ren från ludd efter användning. Lämna tvättstugan i det skick ni själva vill finna den när ni börjar tvätta.

För närmare information, se särskilt dokument på hemsidan om tvättstugan (dokumentet sitter också utanför och i tvättstugan)

Sopor och avfallshantering

Hushållsavfall och matavfall

Lämnas i väl förslutna förpackning på gården. 

Källsortering

Återvinningsstation för tidningar, papper, glas, metall och plast finns på Runebergsgatan.

Annat avfall

Miljöfarligt avfall såsom målarfärg, lösningsmedel, kemikalier m.m. lämnas på närmaste miljöstation.

Cyklar

Cyklar skall placeras i cykelställen och inte på annat gårdsutrymme. Cyklar som inte används under en längre period bör förvaras i eget källarförråd.

Gården

Föräldrar ansvarar för att barnens leksaker, cyklar m.m. samlas ihop efter dagens slut. För allas trevnad lämna gården efter dig som du själv vill finna den.

Buller

Att spika, använda elverktyg och genomföra kortvarig borrning eller på annat sätt åstadkomma buller är bara tillåtet mellan kl. 07:00 – 20:00 måndag till och med fredag samt kl. 10:00 – 18:00 lördag, söndag, helgdag och dag före helgdag. Visa hänsyn mot grannarna och tänk på att ljud fortplantas genom väggar och tak.

Bilning, längre borrningar eller liknande aktiviteter som skapar väsentligt oljud får endast förekomma mellan kl. 09:00 – 16:00 under vardagar och absolut inte på lördag, söndag samt helgdag och dag före helgdag. Dessutom måste alltid de boende i huset meddelas de boende om vilka dagar och tider som dessa aktiviteter kommer att ske, gärna genom anslag i entrén.

Fest

När det är dags för fest är det alltid trevligt att informera sina närmaste grannar genom att till exempel sätta upp en lapp i entrén. Som granne är det alltid lättare att acceptera lite högre ljud när man blivit förvarnad på ett trevligt sätt.

Störande granne

Om Du upplever Dig störd av en granne ska Du i första hand prata med personen det berör. Ofta löser man konflikter enklast och bäst genom att prata med varandra. Om problemet ändå kvarstår kan Du kontakta styrelsen för hjälp med konfliktlösning.

Trapphusen

Ställ inte skrymmande gods, barnvagnar eller soppåsar utanför lägenhetsdörrarna. Trapphuset är en brandväg och den måste vara framkomlig.

Det finns två brandsläckare i källaren; en i tvättstugan och en nedanför källartrappen på Östermalmsgatan.

Grilla

Det är tillåtet att grilla på gården under förutsättning att man följer vissa villkor. Använd helst el- eller gasolgrill. Den som använder kolgrill på gården måste se till att os och rök undviks genom att inte använda tändvätska. Kolgrillen måste alltså tändas på annat sätt – till exempel med eltändare. Den som grillar måste självfallet se till att kringboende inte störs av os och rök från grillen.